Üzemeltető: Blogger.

Kézikönyv nyári munkára pályázóknak

by - 11:57

Sajnos negatív érzést kelthet a bejegyzés kezdő mondata, de nyári (diák)munkát találni szörnyen nehéz. Nem azért, mert a munkaadók válogatósak, és nem is azért, mert magas szintű végzettség kell hozzá. Egyszerűen sok vele a macera, aztán kiderülhet, hogy az oly keserves procedúra után megszerzett állás nem nekünk való, mert... És jönnek a gondok. Na de hogy senki ne essen ebbe a problémába, nézzük át az alkalmi/diákmunkák csínját-bínját, már amennyire tapasztalatom (és informálódóképességem) engedi.

Képtalálat a következőre: „anna dello russo mcdonalds”

Az internet világa szerencsére olyan előnyös helyzetet teremtett számunkra, amiben elég csak elővenni a telefonunkat, beírni a keresett címszót, és már tárcsázhatjuk is az adott munkáltatói számot. Na de ennek megtalálása is sok bonyodalmat, feszültséget, és nem utolsósorban kétségbeesést szülhet, mellyel abba a letargiába eshetünk, hogy elfogadjuk az első adódó állást, akkor is, ha az valójában maga a rémálom. 

Tippjeim internetes állásbörze esetére:
  1. Sokkal nyugisabb felhívni az illetőt, mint akár napokig várni az e-mailre. Könnyen kiderülhet, hogy nem él (mármint a cím), vagy ha nagyon friss ajánlatot nézel, annyian jelentkeznek, hogy nincs idejük azonnal válaszolni. Telefonon viszont nincs más választásuk.
  2. Ha találtál is munkát, mindenképp keress hozzá alternatívákat! Mi van, ha másnap bemész, és olyan feltételekkel ismertetnek meg, amik neked nem tetszenek? Az, hogy ellátogatsz a "tartalék" helyre is, így nem veszett kárba egy napod!
  3. Ha már internet, nézz utána, hogy mennyire hiteles a dolog. Nyilván nem azt mondom, hogy legyél NAV-ellenőr (ne legyél, légyszi), de ha kamu a cég, az gyanússá válhat egy kis kutakodás után.
Találd meg a hozzád valót! A legnépszerűbb munkák Magyarországon
  • Bébiszitter: ha nem imádod a gyerekeket, nem fog menni. Az időbeosztás elég rugalmatlan, ugyanis a szülők döntik el, hogy mikor kéne dolgoznod. A fizetés viszont egész jó szokott lenni, 1000 Ft/óra körül, mondjuk ezt nem napi 8 órában, és hetente csak párszor. Ha azonban messze laksz, biztosítanak neked szállást és étkezést, ekkor egyértelmű, hogy több bérről kell lemondanod. Azonnali kezdéssel, bűbájos pofijú embereknek (leginkább lányok).
  • Éttermi dolgozó: amíg nincs alkalmassági vizsgálatot bizonyító papírod, ne is álmodozz róla, úgyhogy ezt meg kell csináltatnod, ami kb. 1 hét (nekem már 2 hete csak tolódik...), a fizetés bruttó 600/700 ft között mozog.
  • Bolti dolgozó/eladó: ebben a szakmában általában elvárás a tapasztalat, de akár úgy is felvehetnek, hogy nincs. Az időbeosztás elég változó lehet, árcímkézési napokon akár hajnalban is behívhatnak (egyik barátnőm mesélte, aki a H&M-ben dolgozik). De legalább nem kell hozzá orvosi vizsgálat.
  • Szórólapos: király, mert azonnal kezdhetsz, és különösebb tapasztalatra sincs szükséged. Ami itt gond lehet, az az órabér alacsony szintje, de nem mindenhol. Csak meg kell találni a megfelelőt. Ja, és legyen nagyon jó az állóképességed.
  • Hostess: ha nincs kedved évekig ugyanott dolgozni, remek, ugyanis különböző rendezvények vannak, amik mondjuk csak egy hétig tartanak, ilyen pl. a Sziget. Fizetés szempontból elég jó (900-1200 ft/óra), úgyhogy lehetőleg próbálj olyan helyet keresni, ahol hosszú távon is szükségük lehet rád. Kommunikációs készség, nyelvismeret, kellő bátorság azért kell hozzá.
  • Tanácsadó: Avon és Oriflame. Mindkettő versenyképes cég, azonban vigyázz, ez maximum fizetés-kiegészítésnek elegendő! Havonta 5-10 ezer forint között lehet vele keresni, amennyiben jól végzed a munkádat. Nagyon könnyű rá jelentkezni, csak beírod az adott oldal keresőjébe, hogy tanácsadó, és írsz neki egy e-mailt/felhívod, hogy szeretnél velük együttműködni.
A legjobb móka: az önéletrajz-készítés
Nézzetek betegnek, de nekem az egyik kedvenc tevékenységem ilyenkor a CV-m elkészítése. Ebben sincs semmi ördöngösség, manapság a net tele van mindenféle sablonokkal, azonban egy dologra figyelj: a kevesebb itt is több! Ne azzal próbáld kompenzálni a hiányosságaidat (már bocsánat a megfogalmazásért), hogy csili-vili, szivárványszínű "burokba" bújtatod magad! Fölösleges klisé. Bár van egy adatlap, amit ki kell tölteni, így nem indulsz a nulláról, de feltétlenül legyen benne az összes elérhetőséged (normális e-mailcím!), végzettséged, tapasztalatod, hobbijaid (ha odaillik), és a motiváció, hogy miért szeretnél ott dolgozni, ahol.

Állásinterjú-para
Az állásinterjú egy ilyen típusú munkánál jóval lazábban zajlik, mint egy diplomát igénylő, üzleti, pénzügyi, stb. szakmában. Ez azt jelentheti, hogy a munkáltatók általában alig idősebbek a munkavállalóknál, vagy ha nem így van, akkor is elnézőbbek, mivel diákokról van szó. Ezért tehát ne félj, amikor interjúra mész, viselj kényelmes szettet, mosolyogj, és légy nyitott, kíváncsi! Nincs, aki ne szeretné a lelkesedést. Sokan úgy kezdik, hogy "mesélj magadról", ekkor sem kell megijedni: beszélhetsz szabadon a sulidról, azon belül a szakodról, és hogy mi szeretnél lenni. Nem árt megemlíteni a hobbijaidat is, főleg, ha annak van köze a munkádhoz. Mondj pár szót az adott helyről, ahol dolgozni szeretnél, miért tetszik, mit látsz benne, stb. NE mondd, hogy kell a pénz. Soha.

Egy személyes jó tanács tőlem
Tudom, nem én találtam ki a világot, de ezt akkor sem árt megjegyezni: bármi történjék, légy nagyon türelmes, de ha úgy érzed, igazságtalanság történt, hallasd a hangod!

You May Also Like

0 megjegyzés