Üzemeltető: Blogger.

Egy banda, ami képes megújulni: Irie Maffia

by - 15:22

Képtalálat a következőre: „irie maffia”

Az emberek nagyon gyakran képesek abba a hibába esni, hogy képtelenek elengedni a múltat.
Ezt a magatartásformát az utóbbi időben az Irie Maffia nevezetű magyar formáció rajongói között figyeltem meg, ami persze nem csak a zene iránti rajongókra jellemző. Nem csoda, hiszen az "Eddig bevált, miért ne válna be máskor is?" felfogásnak van racionális alapja, a biztonságérzet, a tapasztalat, amire szívesen támaszkodunk. Az ember általában nem szívesen megy idegen környezetbe (pl. egyedül külföldre, vagy idegenek közé), hiszen nem tudja, mi vár rá. A haláltól is emiatt félünk. Na de ne menjünk ennyire messzire. Én azt mondom, egy tehetséges zenész képes megváltozni a saját javára. Mégpedig úgy, hogy közben nem veszíti el önmagát. Mi volt az Irie Maffia ismertetőjegye? A reggae stílus, ami oly sok magyar tucatzenésztől sikeresen különböztette meg őket, most viszont elhalványulóban van a jól megszokott hangzásvilág, melyet egy poposabb, bulizósabb hangnem vált fel.

  


Ezeket a számokat meghallgatva viszont érthető
Az együttes stílusváltása nem most következett be, hanem már 2013-as "Nagyon jó lesz" című albumuk kijövetelekor. Ekkor vált világosság a rajongók számára, hogy az "ájri-stílus" már a múlté. Ennek ellenére mégis sokan látogatták meg a promó koncerteket, és pozitív csalódottsággal tértek vissza otthonukba, majd berakták zenelejátszóikba a vadiúj albumot. Az új stílusnak köszönhető (na meg persze a népszerűségről se feledkezzünk el), hogy ők lehetnek a 2015-ös Sziget Fesztivál himnusz-arcai, ami nem kis teljesítmény. Sokkal jobban is hangzik egy bulisabb, lazább nyári szám egy ilyen eseményhez, mint a régi, nosztalgikusabb Irie-hangulat.

A Youtube is megoszlik vélemények tekintetében
A banda új, ütősebbnél ütősebb számai természetesen azonnal a Youtube-on landoltak, ahol hatalmas, értetlen tömeg állt az új "pop" zenekar előtt. Egy kommentre azonban én is felfigyeltem: valaki végre megmondta a tutit az újulni, változtatni merő művészekről.
Ha egy együttes változtatni mer jönnek a fanyalgó ősrajongók, hogy már ők sem olyanok mint régen. Ha nem változtatnak, hanem csinálják ugyanazt amit a kezdetekkor, jön a szakma és a kritikusok, hogy megújulni képtelen fantáziátlanná vált banda ami a jól kitaposott biztos ösvényen halad, hogy kiszolgálja a rajongókat.

You May Also Like

0 megjegyzés